Weer en klimaat in de Costa Brava

De aantrekkingskracht van het klimaat aan de Costa Brava op zonaanbidders

De Costa Brava behoort onder Nederlandse toeristen tot de populairste vakantiebestemmingen. Het klimaat van de Costa Brava is mediterraan, wat inhoudt dat het gebied lange, warme zomers en milde winters kent. Net als het weer in overig Spanje telt de Costa Brava een flink aantal zonnige dagen. Maar liefst 300 per jaar. Voor veel vakantiegangers is het weer aan de Costa Brava dan ook een van de voornaamste redenen voor hun bezoek. Check vlak voor je vertrek de weersverwachting voor de Costa Brava en ga optimaal voorbereid op vakantie.

De invloed van de Pyreneeën op het weer in Spanje aan de Costa Brava

Het weer aan de Costa Brava wordt grotendeels beïnvloed door de Pyreneeën en de ligging aan de Middellandse Zee. De bergen van de Pyreneeën beschermen de kust doordat ze nat weer uit het westen tegenhouden. Wel zorgen diezelfde bergen ervoor dat de weersverwachting voor de Costa Brava in de zomer regelmatig onweersbuien toont. Deze komen in die periode het vaakst voor. De verschillende weersystemen uit Europa en Afrika, die middels de Middellandse Zee deze Spaanse kust bereiken, zorgen het hele jaar door voor een vleugje onvoorspelbaarheid.

Reisorganisaties met reizen naar de Costa Brava die wij aanbevelen


Het weer aan de Costa Brava in de zomermaanden

Alhoewel de Costa Brava ietwat wisselvalliger is dan veel andere delen van Spanje, neemt dat niet weg dat je aan deze kust een heerlijke vakantie kunt vieren. Tijdens de heetste dagen is die wisselvalligheid soms juist erg welkom. In de zomermaanden is het weer in Spanje aan de Costa Brava erg aangenaam. De gemiddelde temperatuur ligt overdag net iets onder de dertig graden. ’s Nachts is het tien graden koeler. Op extreme dagen, wanneer de weersverwachting voor de Costa Brava veertig graden of hoger is, zorgt de zeewind voor fijne verkoeling.

Het klimaat van de Costa Brava in cijfers

Hoe het precies zit met het weer aan de Costa Brava? Zoals gezegd kent het gebied lange zomers. Al vanaf april kun je rekenen op lekker weer, wat vaak zelfs tot november aanhoudt. Het echte zomerseizoen loopt van juni tot en met september. Deze maanden vormen dan ook de beste reistijd voor een zonvakantie, alhoewel je in mei en oktober doorgaans ook nog goed zit. Ook is het dan wat rustiger aan deze kust. Enkele klimaatcijfers voor deze maanden op een rijtje:

MeiJuniJuliAugustusSeptemberOktober
Gemiddelde temperatuur212528282521
Aantal zonuren789866

Houd de weersverwachting voor de Costa Brava op locatie in de gaten

Dankzij het gunstige klimaat van de Costa Brava leent deze kust zich dus een groot deel van het jaar voor een zonnige vakantie. Uiteraard geeft het klimaat van de Costa Brava geen garantie op de weersomstandigheden op korte termijn, tijdens jouw vakantie. Het weer van Spanje en de Costa Brava specifiek houd je eenmaal op locatie dus in de gaten met Buienradar of het weerbericht van Weeronline. Check deze websites ook vlak voordat je vertrekt, zodat je precies weet wat je te wachten staat.

Top 5 Vakantie Aanbieders

Handige tips & blog

eten en drinken aan de costa brava

Eten en drinken aan de Costa Brava

Paella Overal aan de Costa Brava kun je heerlijk eten, en daar staat de regio ook om bekend. De Spaanse keuken is natuurlijk sowieso heerlijk, met zijn vele...

Tossa del Mar

Tossa de Mar; parel aan de Costa Brava

Tossa de Mar Tossa de Mar is een super mooi stadje aan de Costa Brava, met geplaveide smalle straatjes, gezellige pleintjes, een prachtig oud kasteel en knu...