Zoek & boek

Tossa de Mar; parel aan de Costa Brava

Tossa de Mar is een super mooi stadje aan de Costa Brava, met geplaveide smalle straatjes, gezellige pleintjes, een prachtig oud kasteel en knusse restaurantjes en winkeltjes. De perfecte vakantiebestemming voor iedereen die van cultuur, natuur en lekker eten en drinken houd. Tossa de Mar ligt in het bergachtige achterland van de Costa Brava, met weelderige groene valleien, kloven en natuurlijke waterbronnen in de buurt. De omgeving is dus ook nog eens geweldig! Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen valt in Tossa de Mar? Dit zijn de must-do’s in deze mooie Spaanse badplaats;

Bezoek een van de mooie stranden

Tossa de Mar ligt aan een 14 kilometer lang zandstrand met tal van mooie beschutte baaien die meerdere strandjes vormen. De meest populaire stranden rondom de stad zijn goed bereikbaar en allemaal super netjes en uitgerust met alle faciliteiten die je nodig hebt. Denk aan douches, ligbedden met parasols, strandwachten, eerste hulp, speeltuintjes en de mogelijkheid tot het beoefenen van tal van watersporten.

Het azuurblauwe, kristalheldere water is perfect voor duikers, snorkelaars en zwemmers, en ook ideaal voor kleine kinderen vanwege het ondiepe water. Genoeg keus dus wanneer je een dagje optimaal wilt genieten van zon, zee en strand! Playa Gran is het meest bekende en populaire strand van Tossa de Mar, maar wil je wat meer rust kies je voor een ander strand in de buurt.

Tossa de Mar stranden

Huur een fiets en verken de omgeving

Er zijn een aantal fietsverhuur bedrijven in Tossa de Mar waar je voor een prikkie sportfietsen, elektrische fietsen, maar ook scooters en e-bikes kunt huren. Super leuk voor een actief rondje rondom de stad en de mooie omgeving. Fiets lekker langs de kust af met de wind in je haren, en stop af en toe om te genieten van het uitzicht en van een lekker koud drankje of een picknick aan het water. Fietsen is de beste manier om de omgeving van Tossa de Mar te ontdekken. Neem dus een rugzak mee met veel water, snacks en zonnebrandcrème, en ga er op uit!

Ga eten bij een lokaal restaurantje

In Tossa del Mar kun je overal heerlijk eten. Er zijn super veel restaurants en knusse lokale eettentjes. Er zitten een aantal goede pizzeria’s in het centrum, en ook zeevruchten zijn populair vanwege de uitgebreide keuze. Ga naar restaurant Bah voor heerlijke verse vis en een bord vol met seizoensgroenten, rijstgerechten en pasta met schelpen.

Traditionele gerechten

Ook mag je Tossa de Mar niet verlaten zonder een aantal traditionele gerechten te hebben geprobeerd, zoals “Escudella I Carn D’olla”; een groentebouillon met varkensvlees, kalfsvlees en kip. Doop hier ambachtelijke “Pa Amb Tomàquet”in; rustiek brood welke vaak wordt geroosterd en ingewreven met tomatenpulp. Heerlijk! Ook “Coca” is een must om te eten. Dit dunne deeg gebakken met uien, paprika’s en andere groenten wordt vaak geserveerd met vlees en vis. En “Simitomba” is een populair gerecht onder de locals, vooral onder vissers. Deze geurige en smaakvolle visstoof bestaat uit rijk gerookte vis, aardappelen, peterselie, knoflook, zout, tomaat, saffraan, olijfolie en aioli. Yum!

Elk jaar in september vindt er bovendien een gastronomisch feest plaats in de buurt van Tossa. Hierbij mogen vijftien lokale restaurants allemaal een eigen recept bedenken, en de winnaar krijgt de eer.

Bezoek verschillende natuurparken

De omgeving van Tossa de Mar is een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. Het Sa Riera natuurpark bijvoorbeeld, is een prachtig natuurreservaat op korte afstand van de stad, en bestaat uit mediterrane bossen, rivieren en meertjes. Je kunt hier vele diverse planten- en dierensoorten tegenkomen. Een heerlijke plek om lange wandelingen te maken en de natuur op zijn best te zien.

Het massief van Cadiretes

Dan is er ook nog het imposante massief van Cadiretes;  een omvangrijk natuurreservaat dat zich uitstrekt over het grootste deel van Tossa de Mar, tussen de vlakte van La Selva en de kust. Dit ruige, bergachtige gebied kenmerkt zich door snelstromende rivieren, weelderige valleien en diepe kloven, en heeft een uniek ecosysteem vanwege het milde klimaat. Hierdoor vindt je ook hier een rijke flora en fauna, zoals tal van zeldzame vogelsoorten. Verrekijker mee dus, wandelschoenen aan en genieten van de rust!

Bewonder het la Vila Vella kasteel

La Vila Vella kasteel

Het kasteel La Vila Vella is het symbool van Tossa de Mar, en geeft het zijn middeleeuwse uitstraling. Dit plaatje zie je dan ook meer dan eens op ansichtkaarten van het stadje. Bewonder de torenhoge kasteelmuren die het grootste gedeelte van de oude stad omringen, en geniet van een spectaculair uitzicht over de kust en omliggende glooiende bergen. Het kasteel La Vila Vella werd ooit gebouwd om de stad te beschermen tegen piraten, en wordt tegenwoordig door duizenden toeristen bezocht. Ga vroeg in de ochtend of tijdens zonsondergang om de ergste drukte en hitte voor te zijn, en natuurlijk ook voor het beste licht!

Feest mee met de locals op Las Fiestas Mayores of andere festivals

Zijn bovenstaande bezienswaardigheden niet al genoeg redenen om Tossa de Mar te bezoeken, dan zijn het wel de levendige en super gezellige evenementen genaamd “Fiestas Mayores” oftewel de Grote Festivals. Tijdens deze weken worden er in de stad tal van culturele activiteiten georganiseerd, en is het een drukte van jewelste. Zo zijn er de d’Hivern-festivals of de Sant Vicenç-festivals, die elk jaar in januari gehouden worden en bestaan uit straatfeesten, traditionele parades, beurzen en exposities.

En er is meer…

Daarnaast is er het festival “Voto del Peregrino”, waar elk jaar meer dan 1000 pelgrims aan deelnemen en heel bijzonder is om mee te maken. En als kers op de taart is er de afgelopen jaren op het strand Playa Gran het internationale Catalaanse Rumba-festival gehouden. Locals dansen vrolijk op deze Catalaanse traditionele muziek, en overal heerst gezelligheid en een geweldige sfeer. De echte feestgangers onder ons mogen deze feesten dus zeker niet missen.

Slenter door het oude ommuurde stadscentrum

Tossa de Mar centrum

Net als het kasteel wordt ook het oude stadscentrum van Tossa de Mar Vila Vella genoemd, en is een heerlijke plek om lekker op je gemakje doorheen te wandelen en alle smalle donkere steegjes te ontdekken. Wanneer je langs de oude muren loopt kom je onderweg een kleine toegangsroute tegen, die bij de locals bekend staat als de Agujero del Demonio of The Devil’s Hole; een gat in de muur die gemaakt is door vissers. Ook vindt je in Vila Vella veel gezellige terrasjes, kleine souvenirs winkeltjes, boetiekjes en verborgen pleintjes. Bewonder het allemaal en laat je omarmen door de Spaanse cultuur.

Zoals je ziet is Tossa de Mar dus een super leuke bestemming aan de Costa Brava voor jong en oud. Er zijn hier bovendien veel accommodatie mogelijkheden, en omliggende stadjes en dorpjes zijn gemakkelijk te bereiken. Enjoy!

Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Eten en drinken aan de Costa Brava

Eten en drinken aan de Costa Brava

Overal aan de Costa Brava kun je heerlijk eten, en daar staat de regio ook om...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in de Costa Brava voor je…