Zoek & boek
De hoogtepunten van deze kustregio

Bezienswaardigheden in de Costa Brava

  • Prachtige stranden & baaien
  • Historische trekpleisters
  • Perfect klimaat
  • Levendige badplaatsen

De highlights van de Costa Brava die jouw zonvakantie nog meer weten te verrijken

De Costa Brava weet jou als strandliefhebber met zijn fijne zandstranden, turquoise zee en urenlang schijnende zonnetje optimaal te verwennen. De meeste toeristen bezoeken de kustlijn dan ook om deze redenen. Maar wist je dat er zich ook meer dan genoeg bezienswaardigheden aan de Costa Brava bevinden? Aan de Costa Brava liggen de bezienswaardigheden verspreid over het gebied en variëren van historische en culturele bezienswaardigheden tot de prachtigste natuurgebieden. Wij brachten enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Costa Brava voor jou in kaart.

Bezienswaardigheden Costa Brava
Waar wacht je nog op?

Boek direct je reis naar de Costa Brava

Historische en culturele bezienswaardigheden van de Costa Brava

Historische en culturele bezienswaardigheden van de Costa Brava in de grote steden

Een aanzienlijk deel van de culturele en historische hoogtepunten van dit gebied tref je in grote steden. De bekendste stad van de Costa Brava is natuurlijk Barcelona, met zijn gezellige Ramblas en ontelbare stukken erfgoed van architect en kunstenaar Güell. Met een bezoek aan Park Güell treed je zijn kleurrijke leefwereld binnen. Ook in Girona kom je ogen tekort. De stad is dankzij zijn oude straatjes en steegjes een van de absolute highlights van de Costa Brava. Vooral in de joodse wijk reis je terug in de tijd.

1. Medes Eilanden

De Medeseilanden, gelegen aan de Costa Brava in de noordwestelijke Middellandse Zee, vormen een kleine en ruige groep van zeven eilandjes die bekend staan om hun rijke mariene biodiversiteit en historische betekenis​​​​. Ze liggen dicht bij de kust, ten oosten van het kustplaatsje L’Estartit​​. Meda Gran, het grootste eiland, herbergt een 19e-eeuwse vuurtoren en is bekend om zijn Mediterrane vegetatie​​. De eilanden hebben een gevarieerde geschiedenis, inclusief het bezit van de Ridderlijke Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem in de 15e eeuw en een reeks gebeurtenissen tijdens de Napoleontische oorlogen​​. In 1983 werden de eilanden uitgeroepen tot beschermd gebied en tegenwoordig vormen ze een belangrijke zeereservaat in het westelijke Middellandse Zeegebied​​.

De Medeseilanden, gelegen aan de Costa Brava in de noordwestelijke Middellandse Zee, vormen een kleine en ruige groep van zeven eilandjes die bekend staan om hun rijke mariene biodiversiteit en historische betekenis​​​​. Ze liggen dicht bij de kust, ten oosten van het kustplaatsje L'Estartit​​. Meda Gran, het grootste eiland, herbergt een 19e-eeuwse vuurtoren en is bekend om zijn Mediterrane vegetatie​​. De eilanden hebben een gevarieerde geschiedenis, inclusief het bezit van de Ridderlijke Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem in de 15e eeuw en een reeks gebeurtenissen tijdens de Napoleontische oorlogen​​. In 1983 werden de eilanden uitgeroepen tot beschermd gebied en tegenwoordig vormen ze een belangrijke zeereservaat in het westelijke Middellandse Zeegebied​​. Medes Eilanden
Peratallada

2. Peratallada

Peratallada, een historische stad in de gemeente Forallac, provincie Baix Empordà in Catalonië, Spanje, is bekend om zijn goed bewaard gebleven middeleeuwse architectuur. De naam, afgeleid van ‘pedra tallada’ wat ‘gehakte steen’ betekent, verwijst naar de steen waaruit veel van de gebouwen zijn gemaakt. Deze stenen komen uit de gracht die nog steeds delen van dit kleine versterkte middeleeuwse stadje omringt. Het Kasteel van Peratallada, daterend uit 1065, en de 13e-eeuwse Romaanse kerk van Sant Esteve zijn prominente kenmerken van het stadje​​. Tegenwoordig trekt Peratallada bezoekers met zijn oude stenen gebouwen, geplaveide straten en talrijke restaurants, boetiekhotels en kunstgalerijen. De nabijheid van de Costa Brava-stranden en culturele evenementen zoals de Festa Major en een middeleeuws festival dragen bij aan de aantrekkingskracht​​.

3. Markten

De markten van de Costa Brava zijn een smaakvolle kennismaking met Catalonië’s levendige cultuur. Elke stad heeft zijn eigen wekelijkse markt, waar lokale producten zoals groenten, fruit, vlees, vis, kleding en accessoires worden aangeboden. De markt van Lloret de Mar, bekend om zijn dynamiek, en de charmante markt van Blanes, zijn beide populair onder toeristen en lokals. In Sant Pere Pescador mengt de markt zich met natuurlijke schoonheid, terwijl Palamos‘ markt watersport met winkelen verenigt. Deze markten zijn niet alleen koopparadijzen maar ook sociale ontmoetingsplaatsen, waar een koffiepauze bijna een ritueel is.

Costa Brava markten
Salvador Dali Museum

4. Salvador Dali Museum

Het Teatre-Museu Dalí in Figueres, een monument aan het surrealisme, herbergt de uitgebreidste collectie werken van Salvador Dalí. Dit unieke museum, ontworpen door Dalí zelf, weerspiegelt zijn excentrieke stijl en creatieve geest. Als geboorteplaats en laatste toevlucht van de kunstenaar, is het museum een van de topattracties van de Costa Brava. Een bezoek biedt een diepgaande blik in het leven en de werken van Dalí, waarbij het museum zelf een kunstwerk is, onmisbaar voor liefhebbers van kunst en curiositeiten op slechts een steenworp afstand van de Costa Brava.

5. Cadaques

Cadaqués, een pittoresk stadje aan de Costa Brava, is een symbool van de Mediterraanse schoonheid en culturele rijkdom. Gelegen in een baai op het schiereiland Cap de Creus, trekt het stadje zowel toeristen als tweede-huizenbezitters aan met zijn serene sfeer. Bekend om zijn artistieke nalatenschap, was Cadaqués de thuisbasis van Salvador Dalí en trok het vele andere kunstenaars aan, waardoor het een belangrijk kunsthistorisch centrum werd​​. Het stadje, ooit een eenvoudig vissersdorp, heeft een levendige onderwaterwereld die de interesse wekte van onderzoekers lang voordat het een populaire toeristische bestemming werd​​.

Cadaques
Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over de Costa Brava?

Pablo helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie of bij het boeken van vliegtickets? Meer weten over de levendige badplaatsen in de Costa Brava? Of ben je benieuwd naar onontdekte pareltjes in de regio?

Pablo Costa Brava expert
  • Prachtige stranden & baaien
  • Prachtige stranden & baaien
  • Perfect klimaat
  • Levendige badplaatsen

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in de Costa Brava voor je…